Manifest pentru Romania

Tinutul Secuiesc este categoric o zona cu un potential turistic suculent. Zona este ca un fruct copt din care multi turisti ar vrea sa guste si-apoi sa se stearga pe barbie de zeama care curge indiferent daca vrei sau nu. A transforma insa Tinutul Secuiesc intr-un stat independent de Romania pare o gluma, o gluma proasta a unor maghiari obisnuiti „cu multe drepturi, prea multe poate”, cum a spus recent Adrian Paunescu. Pornirea nervoasa a minoritarilor din Consiliul Secuiesc nu trebuie privita doar ca pe o nebunie sau o prostie fara limite, asa cum am fi tentati sa credem. Dorinta unei minoritati etnice dar majoritare in zona risca sa copiezei ceea ce putem numi de-acum „fenomenul Koovo”. Iar povestea noastra este similara si-n alte state, care au inceput deja sa se agite in construirea unor noi harti. In situatia noastra…avem doua posibilitati: sa stam cu mainile-n san sau sa reactionam.  Gasesc potrivit insa o reactie si nu sa o lasam doar in baza unor partide cu un usor aer ridicol si pojghita nationalista. Pana si creionarea acestui manifest pentru Romania este un inceput. Cum putem reactiona? Evident ca nu cu batele sau sa le cumparam bilete de tren dus pentru Ungaria celor care ne provoaca. Putem cere in schimb cercetarea celor care au incalcat Constitutia Romaniei prin dispretul fata de principiile statului de drept roman. Putem cere autoritatilor sa verifice legalitatea infiintarii acestui Consiliu Secuiesc, a referendumului fara aprobare si a solicitarilor si indemnurilor de a incalca legile din tara in care maghiarii „autonomi” vor sa consolideze un stat adevarat, cu Parlament, Guvern si presedinte. Sau putem sa nu facem nimic, sa asteptam ca altii sa faca orice altceva pentru noi, sa speram ca este  gluma proasta, sa ne gandim ca este imposibil ceea ce solicita acesti „lunatici”, sa barfim politicienii care iau bani fara sa miste un deget cand vine vorba de inviolabilitate granitelor si Constitutia Romaniei, sa adormim cu televizorul deschis la filme de proasta calitate etc. Si vom avea o poveste cu final neasteptat: ne vom trezi cu tara rupta de un stat autodeclarat ca in Kosovo sau la fel ca pana acum. Sa ignoram sau sa reactionam fata de ceea ce se intampla in propria tara? Acesta este intrebarea la care trebuie sa dam rapid un raspuns. Pe 15 martie s-ar putea ca de ziua Ungariei sa avem o surpriza, iar somnul nostru de acum sa-l regretam.

2 răspunsuri

  1. da, e o gluma proasta sau o poveste de speriat copii, ia-o cum vrei, Secuii nu au putere nici sa ajunga la o autonomie, daramite la declararea independentei.
    Statele, monser, se creeaza prin putere. Interna sau externa. In cazul Kosovo, puterea i-a fost insuflata de Jandarmul Mondial, recte SUA. Cine crezi ca i-ar ajuta pe secui? Ungaria? Mult prea putin.
    Intern, Tinutul Secuiesc e slab. Slab dezvoltat, slab populat, fara infrastructuri, populatie fara prea multa educatie (sa recunoastem totusi ca de la centru i-am „ajutat” sa ajunga la stadiul asta, deci pretentia de autonomie nu e chiar nejustificata).

    Daca nici macar industrializata regiune „Tara Bascilor” din Spania nu reuseste sa-si declare independenta, crezi ca ar putea anemicul Tinut Secuiesc s-o faca?
    Singura lor sansa ar fi o noua formula administrativa care sa produca o mai mare descentralizare in toata tara si astfel sa beneficieze si ei de un fel de autonomie.
    Pana atunci, n-avem decat sa ne inflacaram la discursuri nationaliste si sa strigam toti romanii verzi „afara, afara cu ungurii din tara”, caci ne gadila frumos la orgoliu, nu-i asa?

  2. Monstrule: sunt de acord ca este dificil sa fie realizat acest lucru, doar ca vor fi inflamate spiritele. astfel de glume proaste deranjeaza si ma enerveaza cand aud de ele in tara mea. cred ca orice roman simte asta. in alta ordine de idei, eu nu vreau ca ai nostri cetateni romani de origine maghiara sa plece. mie imi plac toti cetatenii romani, indifrent de etnie. sunt ai nostri si gata, dar sa nu se prosteasca. indiferent daca ne plac sau nu, legile din Romaniei trebuie sa fie respectate.

Lasă un comentariu