Un maghiar impertinent

Nagy Jozsef Barna, clapaugul care il injura pe EminescuAm vazut un articol in Jurnalul National (trebuie sa-l cititi) care m-a enervat. Nu pe autor, cum se mai intampla, ci pe subiectul care a fost pus pe tapet. Un maghiar s-a apucat sa scrie opinii impertinente intr-un ziar local si sa spuna ca Mihai Eminescu este „un purice bolnav mintal” in comparatie cu un poet maghira. El era suparat ca la Colegiul National „Mihai Eminescu” Oradea nu se acorda respectul cuvenit poetului Wass Albert, considerat de Romania inca un criminal de razboi (n.r. omul s-a sinucis in 1998 in America). Nagy Jozsef Barna, presedintele EMI Oradea (Organizaţie a Tinerilor Maghiari), este individul care da cu rahat in ventilator. Ce-as putea sa-i raspund eu? Ca este el un purice bolnav mintal? Ca este un retardat? Un tampit fara cultura? Un bozgor imputit? Nu. N-am sa spun decat ca sunt dezamagit ca un maghiar isi permite sa scrie asa ceva intr-o tara din care mai bine ar pleca daca se simte discriminat. Ii urez drum bun si sa se intoarca atunci cand am sa-l chem. Ii spun si cand: niciodata.

6 răspunsuri

 1. ce impertinent ma, e dobitoc de-a dreptul!

 2. incercati sa cautati imaginea tembelului asta. l-am vazut intrun interviu pe un site din oradea . E UN AVORTON . daca-l vezi te prapadesti de ras. e un idiot de la organizatia fascista EMI din Oradea . daca il vad prin Oradea il bat pana se caca pe el.

 3. o sa dati seama ca intredavar domnul eminovici intr-o scrisoarea de al lui reflecta ura inpotriva maghiarilor.
  Este s-au nu dar e incomod sa auzi asa ceva ,despre un simbol al romanilor ,adevarul este crunt din cand in cand …
  DOCUMENTATIVA !

  cosmin bea un ceai si mai bine stai in banca ta ,si fara amenintari….ca tresti intro lume civilizata ci nu in Africa.
  Habar nai nici de sensul cuvantului fascist ,fascizm era numia in italia …mai citeste wikipedia …sau istorie scrisa de autori englezi s-a nu fim subiectivi.
  Organizatia in cauza maxim daca era format din italieni ar putea sa fie fascista.

  Wass Albert nu era gasit vinovat de nici o crima de razboi de catre organele de cercetare ale SUA si nici ale organizatilor evreiesti ,asa ca sant numai miciuni ale autoritatilor comuniste romane.
  Fiul lui Wass general in armata sua si nato ,a cerut o cercetare amanuntita a Min.Justitiei a statelor unite in anii 70. Ca urmare Wass Albert n-a fost gasit vinovat nici intr-un fapt de crima de razboi din Transilvania.

  Cea mai mare vina de al lui ca facea parte din nobilimea maghiara din Transilvania ,cu mari proprietati si ca a avut curajul de a fi scriitor maghiar.
  Oare tribunalul poporului roman din 1950 era o institutie democratica ori una communista si nomeclaturista criminala???
  In epoca de trista amintire primul si cel mai important scop era ca nobilimea sa fie lichidata prin diverse metode.
  Ca urmare a raportului Tismaneanu va continua cu scoaterea la lumina a adevarului ascuns despre ororile -minciunile epoci socialiste romane si in ce ace priveste politica de assimilare fortate a minorittatilor din Romania.

  Mi se pare ca domnului Tiberiu Lovin ar placea ca noi maghiarii sa plecam din Transilvania ,
  insa va asigur ca noi vom pleca de aici asta e sigur ,noi maghiarii aici am nascut si aici vom trai.

  „nem nem soha”

 4. Domnul Sogor Csaba:

  Domnule preşedinte,

  Doamnelor şi domnilor,

  Stimaţi colegi,

  Consider că singura modalitate de a aşeza definitiv în amintirea noastră întâmplările regretabile din anii ’40 ai secolului al XX-lea este reconsiderarea lucidă, printr-o atentă şi competentă rejudecare, a anatemelor enunţate sub presiunea momentului, atât de o parte, cât şi de cealaltă, la fel ca şi hotărârile proceselor prefabricate din perioada „aşezării” regimului comunist.

  Am toată consideraţia şi compasiunea pentru familiile care, şi după o jumătate de secol, îşi reamintesc cu durere întâmplările din septembrie 1940 în părţile Sălajului şi Ardealului de Nord. Se pare că una dintre victimele vremii a fost şi familia Wass, la care se referea, în interpelarea sa, domnul senator Pop.

  Susţin poziţia domnului ministru Răzvan Theodorescu, considerând că singura instituţie în măsură să se pronunţe în cazul Wass este justiţia.

  După informaţiile mele, acest proces este deja în curs, membrii familiei cerând reabilitarea celor doi Wass, tată şi fiu. Domnul Wass Endre, mezinul familiei, se află de câteva zile la Târgu-Mureş şi pentru a reînnoi contractul de editare a operei literare a lui Wass Albert cu editura „Mentor” din Târgu-Mureş.

  Editura amintită a considerat importantă traducerea celor mai semnificative opere ale lui Wass Albert în limba română, printre care romanul „A funtineli boszorkany”, o frumoasă romanţă a doi tineri români de prin părţile locului natal al scriitorului, apărut în anul 2000 cu titlul „Lângă scaunul Domnului”, în traducerea lui Cornel Călţea.

  Această carte este considerată de către unii critici literari unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste ale literaturii transilvănene. Şi un amănunt: la prezentarea cărţii, Ion Coja, un erudit ardelean, apreciat şi de dumneavoastră, a salutat apariţia romanului şi a afirmat: „Dacă acest conte a fost un criminal de război, atunci lumea asta este un paradox”.

  Donez un exemplar al primei ediţii în limba română a romanului „Lângă scaunul Domnului” bibliotecii Senatului şi m-ar bucura extrem de mult dacă distinsul meu coleg, domnul senator Petru Dumitru Pop, ar citi acest roman.

  Vă mulţumesc. (Aplauze.)

 5. atilla: bre, plecati daca vreti, stati daca aveti chef, dar nu mai enervati lumea cu autonomia. eu vreau liniste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: